آزمایش کشت ادرار برای تشخیص وجود باکتری در ادرار کاربرد دارد. این آزمایش برای شناسایی و تشخیص ذرات بیماری زایی که منجر به عفونت مجاری ادراری (UTI) میشوند مفید واقع میشود. باکتریهایی که منجر به UTI میشوند، معمولاً از طریق پیشابراه وارد مجرای ادراری میشوند. این باکتریها در محیط اطراف مجرای ادراری، سریعاً رشد کرده و به عفونت تبدیل میشوند.
آزمایش کشت ادرار برای چه افرادی مناسب است؟
کشت ادرار میتواند میکروارگانیسمها، از جمله باکتریها را تشخیص بدهد. این باکتریها عامل عفونت مجاری ادراری هستند. عفونتهای مجاری ادراری در زنان شایعتر هستند. علت این است که پیشابراه زنان در مقایسه با مردان کوتاهتر است و در عین حال به مقعد نزدیکتر است. بنابراین باکتریهای روده، با سهولت بیشتری وارد مجرای ادراری میشوند. باکتریها از پیشابراه به سمت بالا حرکت کرده و به مثانه، حالب و کلیهها نفوذ میکنند. بدین ترتیب منجر به ظهور یک عفونت میشوند.
علائم عفونت مجاری ادراری کدامند؟
رایجترین علائم عفونت مجاری ادراری عبارتند از :
- درد و حس ناخوشایند در شکم و قسمت پایینی کمر
- درد در هنگام ادرار کردن
- تب
- یک حس غیرعادی برای ادرارهای متوالی و اضطراری
- مشکل در خروج جریان ادرار از بدن
اگر دچار UTI باشید، ادرار ظاهر تیره به خود میگیرد، یا در صورت وجود خون در ادرار، رنگ آن به صورتی یا نارنجی گرایش پیدا میکند. علیرغم اینکه خود را در شرایط اضطراری ادرار کردن میبینید، اما صرفاً ادرار کمی از بدن شما خارج میشود و در تخلیه ادرار دچار مشکل هستید. در مواردی که عفونت شدیدتر باشد، مواردی همچون لرزش، سرد بودن بدن و استفراغ نیز ایجاد میشود.
آزمایش کشت ادرار چگونه انجام میشود؟
روشهای متعددی برای گردآوری ادرار مورد استفاده در آزمایش کشت ادرار وجود دارند. رایجترین روش گردآوری ادرار، روشی است که طی آن نمونه ادرار تمیز از جریان میانی استخراج میشود. در این روش، ادرار خارج شده از بدن در داخل یک ظرف جمع آوری میشود.
۱) تهیه نمونه ادرار تمیز
- قبل از شروع این فرایند، ارائه دهنده خدمات پزشکی – درمانی، از شما میخواهد تا دستان خود و سپس ناحیه تناسلی (ادراری) را با مایع ضدعفونی کننده بشویید.
- شما داخل ظرف استریل ارائه شده توسط پزشک ادرار خواهید کرد.
- سپس ظرف به ارائه دهنده خدمات پزشکی تحویل داده میشود. در گام بعدی ظرف برای انجام تحلیلهای لازم به آزمایشگاه ارسال میشود.
۲) کیسه گردآوری ادرار
کیسه گردآوری ادرار، یکی دیگر از روشهایی است که برای تهیه نمونه ادراری کاربرد دارد. این روش اکثراً برای نوزادان، و کودکان به کار میرود. برای اجرای این روش، یک کیسه پلاستیکی ، با استفاده از مواد چسبنده به آلت تناسلی پسران، و ناحیه تناسلی دختران متصل میشود.
هنگامی که کودک شروع به ادرار میکند، ادرار داخل کیسه جمع آوری میشود. بدین ترتیب شرایط مهیا است تا کیسه را برای آزمایشهای لازم به آزمایشگاه ارسال کنیم.
۳) کاتتر
در برخی موارد، ارائه دهنده خدمات بهداشتی تلاش میکند نمونه ادراری را به وسیله کاتتر گردآوری کند. برای انجام این کار، یک لوله لاستیکی نازک، از طریق پیشابراه وارد مثانه میشود. هنگامی که کاتتر در مکان مناسب قرار بگیرد، شرایط برای تهیه نمونه فراهم میباشد.
اگر کاتتر ادراری از قبل روی بدن شما نصب شده است، ارائه دهنده خدمات بهداشتی با بستن انتهای مسیر تخلیه، قبل از رسیدن به کیسه تخلیه ، نمونه لازم را گردآوری میکند.
هنگامی که ادرار وارد لوله دو طرف بسته شود، نمونه گیری با استفاده از یک سرنگ انجام میشود. تهیه نمونه ادراری، مستقیماً از کیسه متصل به کاتتر توصیه نمیشود. علت این است که ادرار برای مدت طولانی بیرون از بدن باقی مانده است. بنابراین امکان رشد باکتری در آن وجود دارد. قطعاً چنین نمونهای فاقد کیفیت مطلوب خواهد بود.
۴) نمونه برداری با تزریق از بالاتر از ناحیه تناسلی
در مواردی نادر، پزشک درخواست نمونه برداری از مثانه با سوزن را میدهد. این روش که با اسم روش” تزریق از ناحیه بالای اندام تناسلی” مشهور است، فقط در مواقعی به کار میرود که تلاشهای قبلی برای گردآوری نمونه تمیز، با شکست روبهرو شده باشند.