Skip to main content

ویروس کرونا و سرطان ریه به واسطه علائم‌شان بسیار به هم مربوط شده‌اند و نگرانی‌های زیادی برانگیخته‌اند. ویروس کرونا (COVID-19) نگرانی زیادی را برای مردم در سراسر جهان ایجاد کرده است، چون خطر قابل توجهی برای سلامتی آن‌ها به وجود می‌آورد.

ویروس کرونا و سرطان ریه

متخصصان بهداشت و درمان و همکاران به طور خستگی ناپذیری در تلاش‌اند تا علاوه بر همه افراد بیمار، بهترین مراقبت را از افراد مبتلا به ویروس ارائه دهند.

دستورالعمل‌های موجود برای پوشش تمام شرایط پزشکی کافی نیست. پزشکان محلی و سایر متخصصان مراقبت‌های بهداشتی بر اساس محدودیت‌های شرایط فعلی، در مورد مراقبت و درمان مناسب فرد بیمار تصمیم می‌گیرند.

اگر به علت وجود علائم، نگران سرطان ریه هستید بهتر است با پزشک خود تماس بگیرید.

مسائل زیر را با پزشک خود در میان بگذارید:

  •  سابقه مصرف سیگار و مدت زمان آن
  •  سابقه سرطان در خانواده
  •  کار با گازوئیل، مواد شیمیایی خاص یا آزبست

هنگام ملاقات با پزشک در مورد علائم، مدت زمان آن‌ها، تاثیر شان بر زندگی روزمره و نگرانی راجع به سرطان صحبت کنید.

پزشک برای بررسی ویروس کرونا دستور آزمایش سواب بینی یا گلو را خواهد داد. در صورت جواب منفی و برطرف نشدن شک، ممکن است بیمار را برای آزمایش‌های بیشتر ارجاع دهند. اولین مرحله انجام عکس‌برداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن ریه می‌باشد..

اگر علائم عفونت احتمالی ویروس کرونا را نشان نمی‌دهید و نگرانی پزشک برای پیگیری، برای آزمایش‌های بیشتر ارجاع داده خواهید شد.

در صورت امکان، هرگونه تحقیق در مورد سرطان ریه و درمان و مراقبت بعدی از رهنمودهای ملی کنونی پیروی می‌کند. NHS باید خدمات سرطانی را مانند قبل ارائه دهد، با این تفاوت که اقدامات گسترده‌ای برای اطمینان از اینکه افراد هنگام مراجعه به بیمارستان در معرض ویروس قرار نگیرند، انجام خواهد شد.

با کنترل بیشتر بیماری همه‌گیر، خدمات سرطان در صورت امکان در بسیاری از مناطق به حالت عادی باز می‌گردند. بسیاری از مقامات بهداشتی خدمات خود را با سایت‌های «ویروس کرونا رایگان» یا مناطقی برای خدمات درمانی و مراقبتی مدیریت می‌کنند تا بتوانند این خدمات را ارائه  و خطر عفونت را کاهش دهند.

ایمنی همیشه از اولویت بالایی برخوردار است و تصمیم گیری در مورد زمان و محل انجام آزمایشات، ارزیابی‌ها و معالجه همزمان با ارزیابی خطر احتمالی COVID-19 انجام می‌شود.

برای گرفتن عکس رادیوگرافی یا سی تی اسکن آیا باید نگران ویروس کرونا باشم؟

اگر برای انجام عکسبرداری با اشعه ایکس یا سی تی اسکن مراجعه کرده‌اید، به این دلیل است که پزشک معتقد است پیگیری علائمی که به آن‌ها گفته‌اید ضروری است. خوب است که این آزمایشات را در اسرع وقت انجام دهید تا احتمال سرطان رد یا زودتر تشخیص داده شود.

بیمارستان‌ها و سایر مراکز درمانی در حال تنظیم مکان‌های پذیرایی و انتظار برای به حداکثر رساندن ایمنی افراد با اقدامات فاصله اجتماعی هستند. هر گونه خطر حضور شما برای انجام عکسبرداری با اشعه ایکس یا اسکن در برابر خطرات احتمالی عدم انجام مراحل درمانی برای سلامتی در نظر گرفته خواهد شد.

برای سفر و قرارهای ملاقات باید از وسیله شخصی خود استفاده کنید یا با رعایت پروتکل‌های بهداشتی مقابل ویروس کرونا از وسایل نقلیه عمومی یا در صورت امکان از حمل و نقل بیمارستان استفاده کنید. 

هنگامی که در بیمارستان هستید، متوجه می‌شوید که کارمندان از تجهیزات محافظتی مانند ماسک صورت، روپوش و شیلد صورت استفاده می‌کنند. در طول دوره درمان ممکن است از شما خواسته شود که گاهی ماسک بزنید. همه این‌ها برای ایمنی شما و پرسنل ارائه دهنده خدمات است.

در صورت آلوده شدن افراد مبتلا به سرطان ریه به ویروس کرونا، این گروه عوارض جدی‌تری نسبت به سایر افراد خواهند داشت. باید آزمایش و تشخیص احتمال سرطان ریه را در کنار خطر ابتلا به ویروس کنترل شود.

من سی تی اسکن کرده ام؛ چه انتظاری می‌‌توانم داشته باشم؟

اگر قبلاً اسکن کرده اید، احتمالا خدمات دریافتی شما متفاوت خواهد بود. مراحل مشابه در روند پیگیری اسکن باید انجام شود اما شاید به روشی دیگر.

اگر اسکن نتیجه منفی یا احتمال بسیار پایین را نشان می‌دهد، بعید است که از شما بخواهند برای نتیجه به بیمارستان مراجعه کنید. به احتمالا با شما تماس می‌گیرند و تذکر داده می‌شود که در زمان کاهش عفونت ویروس کرونا مراجعه کنید. 

در حال حاضر، حتی در صورت ابتلا به سرطان ریه، ممکن است از طریق تلفن یا تماس ویدیویی درباره نتایج و آزمایشات بعدی با شما صحبت شود. در بعضی موارد ابتدا به صورت حضوری ویزیت می شوید و سپس جلسات بعدی غیرحضوری خواهد بود. 

دستورالعمل‌های ملی به پزشک عمومی کمک می‌کند که آیا بیمار برای ارزیابی بیشتر نیاز به ارجاع دارد یا خیر. در صورت شک به سرطان و ارجاع، طی دو هفته در بیمارستان ویزیت خواهید شد.

همیشه ترجیح پزشک بر معاینه حضوری است، اما این شرایط استثنایی است. یک پرستار متخصص سرطان ریه نیز ممکن است با شما صحبت کند، بنابراین در صورت نیاز می توانید سوالات بیشتری بپرسید. ریه بیماران کرونایی در سی تی اسکن کدورت مات نشان می دهند.

در صورت نیاز به آزمایش‌های بیشتر، اقدامات بعدی چیست؟

پزشک در مورد ترتیب ارزیابی‌های بیشتر روند درمان با شما صحبت خواهد کرد. آن‌ها تمام تلاش خود را برای تنظیم این موارد با کم‌ترین نیاز مراجعه بیمار به بیمارستان انجام می‌دهند.

در حالی که در بیمارستان هستید، پزشکان می‌توانند در طول ویزیت بیش از یک آزمایش برای شما ترتیب دهند. اگرچه انجام یک بار آزمایش زیاد ممکن است به این معنی باشد که مجبورید مدت بیشتری را در بیمارستان بگذرانید، اما به این معنی است که ویزیت کمتری دارید.

در طول ویزیت ممکن است بیش از یک آزمایش لازم باشد. این کار علی‌رغم افزایش مدت زمان حضور در بیمارستان، تعداد مراجعه به بیمارستان را کاهش می‌دهد. 

چرا امکان دارد آزمایش‌های بعدی یا درمان به تأخیر بیفتد؟

در شرایط عادی، پزشک تاریخ آزمایشات و معالجه‌های بعدی را در دفترچه یادداشت می‌کند. اکنون، به علت افزایش خطر آلودگی به ویروس کرونا (COVID-19) نحوه برنامه‌ریزی مراحل بعدی تغییر یافته است.

شرایط مربوط به سلامتی که تصمیم گیری را تحت الشعاع قرار می‌دهد:

  •  خطر ابتلای به ویروس کرونا و عوارض ناشی از آن در مقایسه با خطرات و مزایای ادامه کار، به ویژه در صورت پیشرفت کند سرطان، موجب تاخیر درمان خواهد شد.
  •  در صورت ابتلا به COVID و داشتن شرایط، خطر عفونت بیشتر خواهد بود. 
  • سن (۷۰ سال یا بیشتر)
  • استعمال سیگار
  • نوع سرطان و پیشرفت آن
  • بیماری‌های تنفسی یا قلبی (مانند آسم، COPD یا آنژین)
  • اضافه وزن یا دیابت

عواملی در مورد سیستم مراقبت‌های بهداشتی که تصمیمات را تحت تأثیر قرار می‌دهند:

  •  برخی از درمان‌های سرطان ریه به مراقبت‌های بیشتری نیاز دارد و به  علت وضعیت بحرانی بیماران مبتلا به ویروس کرونا، توزیع خدمات بین بیماران مشکل است، از جمله محدودیت تخت‌های بستری.  
  •  برای انجام ارزیابی‌ها و اقدامات ممکن است تعداد پزشک رادیولوژیست، آنکولوژیست، جراح، متخصص بیهوشی، پرستار و سایر کادر پزشکی به ازای هر بیمار کافی نباشد. 
  •  برخی از کارکنان در حال انتقال به سایر مناطق پزشکی (مانند مراقبت‌های تنفسی یا شاید یکی از بیمارستان‌های اورژانس کرونا) هستند که نیاز به نیروی بیشتر دارند.
  •  اقدامات احتیاطی اضافی در برابر عفونت‌های احتمالی ویروس کرونا (COVID-19) در اتاق‌های عمل، بخش‌های شیمی درمانی و مراکز تصویربرداری ممکن است به معنای کاهش ارائه خدمات در این بخش‌ها باشد. 

علت تاخیر آزمایشات و معالجات بعدی

تا زمانی که خدمات منطقه به حالت عادی برگردند، ممکن است درمان بسیاری از افراد مبتلا به ویروس کرونا و درگیر با مشکلات ریه به تأخیر بیفتد. با این حال، در برخی شرایط به علت خطرات مربوط به عوارض تعلیق، بهتر است درمان هر چه زودتر انجام گیرد. 

در شرایط زیر درمان زودهنگام توصیه می‌شود:

  •  پیشرفت سریع سرطان
  •  وجود علائم جدی مانند درد یا تنگی نفس
  •  تأخیر در جراحی ممکن است به معنای غیر قابل عمل بودن سرطان باشد
  •  عوارض تعلیق درمان نسبت به خطر ابتلا به کرونا بیشتر باشد
  •  بهبود وضعیت منطقه و بازگشت خدمات به حالت قبل 

آزمایشات و روندهای درمانی به شکلی تنظیم می‌شود که زمان حضور بیمار در بیمارستان به حداقل برسد.

علت عدم دریافت برونکوسکوپی؟

برونکوسکوپی نوعی لوله انعطاف‌پذیر است که از لوله تنفسی به داخل ریه منتقل می‌شود. در انتهای برونکوسکوپ، یک دوربین کوچک تعبیه شده که به پزشکان در مشاهده درون ریه کمک می‌کند. از برونکوسکوپ می‌توان برای نمونه برداری از مناطق مشکوک به سرطان نیز استفاده کرد. 

این روش معمولاً برای کمک به تشخیص سرطان ریه و کشف مرحله سرطان استفاده می‌شود.

در شرایط فعلی، روش برونکوسکوپی با احتیاط و اقدامات دقیق کنترل عفونت مورد استفاده قرار می‌گیرد زیرا احتمال انتقال ویروس کرونا به ریه وجود دارد. به همین دلیل می‌توان از روش جایگزین استفاده کرد. 

برای نمونه‌برداری بدون استفاده از برونکوسکوپی، اسکن PET-CT روش مناسبی است. در این موارد، یک سوزن نازک از طریق پوست، بین دنده‌ها و به تومور مشکوک جهت نمونه گیری منتقل می‌شود.

اگر بر اساس ارزیابی اسکن و سابقه بالینی احتمال سرطان ریه در شما وجود دارد، پرداختن به درمان گزینه مناسبی است. پزشک علت این کار را به شما توضیح خواهد داد.

در بعضی موارد، بدون نمونه‌گیری از ریه، جراحی انجام می‌شود. این احتمال وجود دارد که پس از برداشتن تومور مشکوک و بررسی آن، مشخص شود ک سرطان ریه نبوده است. پزشک قبل از ادامه عمل این مسئله را برای شما روشن خواهد کرد.

ندول‌های ریوی چیست؟

ندول‌های ریوی معمولا به طور اتفاقی در عکس اشعه ایکس یا سی تی اسکن هنگام بررسی بیماری دیگر یا چک آپ ریه یافت می‌شود.  همچنین ممکن است در پی مراجعه برای ارزیابی سرطان شناسایی شوند. این یک یافته بسیار معمول است و معمولاً جای نگرانی نیست. این ندول‌ها عملکرد ریه و تنفس را مختل نمی‌کنند.

آنها تغییرات کوچکی در بافت ریه را نشان می‌دهند و از طریق اشعه ایکس یا اسکن قابل تشخیص هستند. این ندول‌ها بسیار کوچک‌اند و هیچ علائمی ندارند.

پس از تشخیص پیگیری و کنترل تغیییرات مهم است. این کار با تکرار عکسبرداری اشعه ایکس یا سی تی اسکن از قفسه سینه در فواصل زمانی خاص انجام می‌شود.

اکثر ندول‌های ریوی دقیقاً در یک اندازه باقی مانده، کوچکتر شده یا حتی با گذشت زمان از بین می‌روند. به‌ندرت اندازه آن‌ها افزایش می‌یابد. در این صورت، تعیین ماهیت ندول مهم و بررسی بیشتری نیاز هست.

روند مدیریت این امر با تمرکز بر کنترل عفونت انجام می‌شود. این کار شامل ارزیابی دقیق خطر ندول‌ها و هر گونه خطر اضافی از تحقیقات بالینی است.

تیم بیمارستان یا پزشک عمومی از ماهیت ندول‌ها و چگونگی کنترل آن‌ها مطمئن خواهند شد.

خطر نادیده گرفتن ندول‌های ریوی کوچک این است که می‌تواند نشانه‌ای از بیماری جدی‌تر باشد. مزیت پیگیری این ندول‌ها اطمینان از تشخیص زود هنگام سرطان ریه است. عارضه نادیده گفتن می‌تواند ابتلا به یک بیماری جدی‌تر باشد.

اقدامات مناسب

بسیار مهم است که از دستورالعمل‌های مربوط به فاصله اجتماعی یا قرنطینه پیروی کنید. برای جلوگیری از آلوده شدن به ویروس کرونا (COVID-19) باید تمام تلاش خود را انجام دهید. اگر پزشک تصمیم بگیرد که بررسی بیشتر یا درمان لازم است، در صورت ابتلا به هر گونه عفونت؛ از جمله ویروس کرونا (COVID-19)، این کار ادامه نخواهد یافت.

اگر نیاز به بررسی بیشتر و درمان دارید، در طول ۱۴ روز قبل از شروع درمان بسیار مراقب باشید تا خطر عفونت کاهش یابد. با این کار احتمال ابتلا به ویروس قبل از ویزیت، بدون نشان دادن علائم، به حداقل می‌رسد.

قبل از جلسه ویزیت یا در زمان تعلیق، کمی ورزش کنید. مراقبت از سلامتی خود با ورزش و تغذیه سالم آماده‌سازی خوبی برای کمک به مدیریت درمان و بهبود است. اگر سیگاری هستید، هر چه زودتر به فکر ترک آن باشید، چون استعمال سیگار جز افزایش احتمال ابتلا به سرطان ریه، با افزایش خطر ابتلا به ویروس کرونا هم همراه است (COVID-19).

ترک سیگار مشکل است. توصیه‌های تیم سرطان ریه ممکن است مفید باشد؛ مانند تکه‌های جایگزین نیکوتین یا آدامس. در صورت سابقه عدم موفقیت در ترک، صحبت با یک مشاور بهداشتی متخصص گزینه مناسبی است. برخی از داروهای کمک کننده نیز وجود دارند. از پزشک یا پرستار خود در مورد روش‌های مناسب سوال کنید.

افرادی که برای تقویت تنفس و ریه و بهبود استقامت خود ورزش می‌کنند، به درمان ویروس کرونا بهتر پاسخ می‌دهند. درمان این افراد با بهبود سریع‌تر و عوارض کمتری همراه است. انجام چنین تمریناتی قبل از درمان به عنوان توان‌بخشی شناخته می‌شود.

به یاد داشته باشید که اعمال خود را با دستورالعمل‌های مربوط به فاصله اجتماعی یا قرنطینه تطبیق دهید، بنابراین بهتر است این تمرینات را در داخل منزل یا حیاط خود انجام دهید.

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Join the discussion One Comment

Leave a Reply

هجده − 3 =