Skip to main content

آزمایش هورمون محرک تیروئید (TSH) مقدار TSH در خون را اندازه ­گیری می ­کند. این هورمون توسط غده هیپوفیز تولید می­ شود که در قاعده مغز واقع شده است و مسئولیت تنظیم مقدار هورمون­ های ترشح ­شده توسط تیروئید را برعهده دارد.آزمایش هورمون محرک تیروئید (TSH) مقدار TSH در خون را اندازه ­گیری می ­کند. این هورمون توسط غده هیپوفیز تولید می­ شود که در قاعده مغز واقع شده است و مسئولیت تنظیم مقدار هورمون­ های ترشح ­شده توسط تیروئید را برعهده دارد.

تیروئید یک غده کوچک و پروانه ­ای­ شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. تیروئید غده مهمی است که سه هورمون اولیه را تولید می­ کند:

  • تری یدوتیرونین (T3)
  • تیروکسین (T4)
  • کلسی­تونین

تیروئید تعداد زیادی از فعالیت­ های مختلف بدن (از جمله متابولیسم و رشد) را از طریق ترشح این سه هورمون کنترل می ­کند.

اگر غده هیپوفیز مقدار TSH بیشتری تولید کند، غده تیروئید هورمون ­های بیشتری را ترشح خواهد کرد. بدین ترتیب این دو غده با یکدیگر کار می­ کنند تا مقدار مناسب هورمون­ های تیروئید تولید گردد. با این وجود، اگر این سیستم مختل گردد ممکن است تیروئید شما هورمون ­های بسیار کمتر یا بیشتری تولید کند.

آزمایش TSH معمولا برای تعیین عامل اصلی مقدار غیرطبیعی هورمون تیروئید انجام می ­شود. همچنین این آزمایش به منظور غربال­گری غده تیروئید کم­کار یا پرکار نیز به کار می ­رود.

پزشک متخصص غدد و متابولیسم شما با اندازه ­گیری مقدار TSH در خون می­تواند عملکرد غده تیروئید را ارزیابی نماید.

 

بیشتر بخوانید:تشخیص بیماری تیروئید با آزمایش T4

چرا آزمایش هورمون محرک تیروئید انجام می­ شود؟

اگر دارای نشانه­ های اختلال تیروئید باشید ممکن است دکتر فوق تخصص غدد از شما بخواهد که آزمایش TSH انجام دهید. بیمار ی­های تیروئید را می­توان بر اساس کم­کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید دسته ­بندی نمود.

کم­ کاری تیروئید

کم­کاری تیروئید وضعیتی است که در آن غده تیروئید هورمون­ های بسیار کمی تولید م ی­کند و باعث کند شدن متابولیسم می­ شود. نشانه­ های کم­کاری تیروئید شامل خستگی، ضعف و مشکل در تمرکز کردن می ­باشد. برخی از شایع ­ترین عوامل کم­ کاری تیروئید عبارت­ اند از:

  • تیروئیدیت هاشیموتو. یک بیماری خودایمنی است که باعث می­ شود بدن به سلول­ های تیروئید حمله کند. در نتیجه تیروئید نمی­ تواند مقدار هورمون­ کافی را تولید نماید. این بیماری همیشه نشانه­ دار نیست و بنابراین می­ تواند طی چندین سال پیشرفت کند پیش از آنکه آسیب قابل توجهی وارد نماید.
  • تیروئیدیت یا التهاب غده تیروئید. غالبا توسط یک عفونت ویروسی یا یک اختلال خودایمنی مانند تیروئیدیت هاشیموتو ایجاد می­ شود. این وضعیت در تولید هورمون تیروئید اختلال ایجاد کرده و نهایتا به کم­ کاری تیروئید منجر می­ شود.
  • تیروئیدیت پس از زایمان. شکل موقتی تیروئیدیت است که ممکن است در برخی زنان پس از زایمان رخ دهد.
  • تیروئید از ید برای تولید هورمون ­ها استفاده می ­کند. کمبود ید می­ تواند به کم ­کاری تیروئید منجر شود. در ایالات متحده، کمبود ید به علت مصرف نمک یددار بندرت رخ می­ دهد، ولی در برخی از دیگر نقاط جهان شایع ­تر است.

چگونه برای آزمایش هورمون محرک تیروئید آماده شویم؟

آزمایش TSH به آمادگی خاصی نیاز ندارد. با این وجود در صورت مصرف داروهایی که ممکن است دقت آزمایش TSH را تحت تاثیر قرار دهند، پزشک خود را مطلع نماید. برخی از داروهایی که می­تواند آزمایش TSH را تحت تاثیر قرار دهند عبارت ­اند از:

  • آمیودارون
  • دوپامین
  • لیتیوم
  • پردنیزول
  • یدید پتاسیم

ممکن است نیاز باشد تا پیش از آزمایش از مصرف این داروها خودداری نمایید. با این وجود، بدون دستور پزشک مصرف داروهای خود را قطع نکنید.

آزمایش هورمون تحرک تیروئید چگونه انجام می­شود؟

در آزمایش TSH مقداری خون به عنوان نمونه گرفته می ­شود. معمولا از ورید ساعد برای خون­ گیری استفاده می­ شود.

نمونه گیر مراحل زیر را انجام می دهد:

  1. ابتدا ناحیه خون­ گیری را با محلول ضدعفونی­ کننده تمیز می­ کند.
  2. سپس یک کش به دور بازوی شما می­ بندد تا رگ ­های شما برجسته شده و یافتن آن­ ها ساده ­تر گردد.
  3. پس از یافتن یک ورید، سوزنی را به آن وارد نموده و خون از طریق سوزن به یک لوله یا شیشه کوچک متصل به سوزن وارد می­ شود.
  4. پس از گرفتن مقدار خون کافی، سوزن را بیرون آورده و محل خون­ گیری را با یک باند می ­پوشاند تا از خون­ریزی جلوگیری نماید.

کل این مرحله تنها چند دقیقه طول می­ کشد. نمونه خون برای تجزیه­ و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می­ شود. پس از دریافت نتیجه آزمایش و مراجعه به پزشک، وی در مورد نتایج و معنی آن­ ها با شما صحبت خواهد کرد.

تفسیر نتایج آزمایش هورمون محرک تیروئید چیست؟

مقدار طبیعی TSH بین mIU/L 4/0 و mIU/L 0/4 است. اگر به علت یک اختلال تیروئیدی تحت درمان هستید، محدوده طبیعی به صورت mIU/L 0/3-5/0 می ­باشد.

مقادیر بالاتر از این بازه معمولا نشان­ده دهنده کم ­کاری تیروئید است. اگر غده تیروئید هورمون­ های کافی تولید نمی ­کند، غده هیپوفیز برای تحریک غده تیروئید TSH بیشتری ترشح می ­کند.

مقادیر کمتر از این بازه به معنای پرکاری تیروئید است. در صورت تولید بیش­ ازحد هورمون­ ها توسط غده تیروئید، غده هیپوفیز TSH کمتری ترشح می­ کند.

بسته به نتایج آزمایش، ممکن است پزشک فوق تخصص غدد برای تایید تشخیص بیماری آزمایش ­های بیشتری را تجویز نماید.

 

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Leave a Reply

نوزده + 5 =