Skip to main content

اگر شما هم در طول زندگی خود حداقل یک بار با ویروس اپشتین بار دست و پنجه نرم کرده باشید، احتمالا کم و بیش در مورد آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) اطلاعاتی دارید. اما اگر اولین بار است که با ویروس اپشتین بار مواجه می‌شوید، و قرار است به توصیه پزشکتان آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) بدهید، می‌توانید برای آشنایی با این مفهوم در این مطلب از ما همراه ما باشید.

ویروس اپشتین بار  (EBV) چیست؟

قبل از این‌که بخواهیم در مورد آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) صحبت کنیم، می‌خواهیم شما را با ویروس اپشتین بار  (EBV) و خصوصیات آن آشنا کنیم. به این ترتیب، ارائه اطلاعات در مورد آزمایش مذکور نیز برای شما مفید خواهد بود.

ویروس اپشتین بار  (EBV) تحت عنوان ویروس هرپس انسانی ۴ هم شناخته می‌شود، که عامل ایجاد نوعی تبخال به نام تبخال گاما است. این ویروس عموما در اثر تماس مستقیم با ترشحات عفونی منتقل می‌شود. ویروس اپشتین بار  می‌تواند منجر به بروز مونونوکلئوز عفونی در فرد شود. توصیه می‌کنم برای آشنایی با این بیماری و راه‌های مقابله با آن به بخش وبلاگ سایت درمانکده مراجعه کنید.

لازم به توضیح است که این نوع از ویروس اپشتین بار  تنها در انسان دیده می‌شود، بنابراین تنها از فردی به فرد دیگر قابل انتقال است.

طی ایجاد عفونت از طریق ویروس اپشتین بار، آنتی بادی هایی از کلاس IgG و IgM علیه ژن کپسید ویروسی تولید می شوند که در تعیین وضعیت عفونت نقش دارند.

با توجه به این‌که ویروس اپشتین بار  (EBV) در بسیاری از افراد تا چندین هفته به صورت پنهان و نهفته وجود دارد، بنابراین برای اطمینان از آلوده بودن یا نبودن فرد به این ویروس انجام تست آزمایشگاهی ضروری است.

چه آزمایش‌هایی ابتلا به ویروس اپشتین بار را تایید می‌کنند؟

در حالت کلی انجام آزمایش می‌تواند میزان آنتی‌بادی‌ها و آنتی ژن‌های موجود در خون فرد را تشریح کند. به این ترتیب مشخص خواهد بود که فرد مستعد ابتلا به ویروس هست یا نه! در ادامه با آزمایش‌های موجود در این زمینه آشنا می‌شویم:

۱) آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA)

۲) آزمایش آنتی ژن اولیه (EA)

۳) آزمایش آنتی ژن هسته ای EBV (EBNA)

۴) آزمایش مونوسپات

آزمایش‌های فوق معمولا به تشخیص پزشک برای فرد تجویز می‌شوند. بنابراین بهتر است قبل از انجام هر کدام از آزمایش ها در ابتدا با پزشک خود در مورد ضرورت انجام هر یک از آن ها مشورت کنید.

آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) چیست و چه کاربردی دارد؟

آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی به منظور اطمینان از ابتلای فرد به ویروس  عفونی EBV انجام می‌شود.

در این اصطلاح کپسید به معنای پوشش پروتئینی موجود در اطراف ماده ژنتیکی ویروس است، که باعث نفوذ راحت‌تر ویروس به داخل سلول می‌شود. کپسید معمولا موجب حفاظت از ژنوم حساس ویروس در مقابل آسیب‌های فیزیکی، شیمیایی و آنزیمی می‌شود. انعطاف‌پذیری کپسید مبحث مهمی است، چرا که در غیر این صورت می‌تواند منجر به خنثی شدن ویروس شود.

کپسید همچنین مسئول شناسایی و بر هم کنش اولیه سلول‌های میزبان به منظور آغاز مرحله اولیه عفونت است. در حالت کلی دو نوع آنتی ژن کپسید ویروسی در بدن تولید می‌شود:

  • آنتی ژن کپسید ویروسی IgM معمولا در اوایل ابتلای فرد به ویروس EBV ظاهر می‌شود. این آنتی ژن معمولا طی ۴ الی ۶ هفته پس از آلودگی به این ویروس به تدریج از بین می‌رود، و تاثیرات آن نیز ناپدید می‌شود.
  • در مقابل آنتی ژن کپسید ویروسی IgG معمولا در مراحل حاد عفونت EBV ظاهر می‌شود. این آنتی ژن در هفته دوم تا چهارم ابتلای فرد به ویروس EBV به اوج خود می‌رسد، سپس برای مدتی میزان آن در خون کاهش می‌یابد. اما معمولا تا پایان عمر در خون فرد مبتلا باقی می‌ماند.

همانگونه که می‌بینید، از توضیحات ارائه شده نتیجه‌گیری می‌شود که بدن همواره در حال تولید آنزیم‌ها و پادتن‌هایی است که بتواند در صورت لزوم، از بافت اصلی خود در برابر حملات ویروسی، باکتریایی و یا هر عفونت و عامل خارجی دیگری محافظت کند.

چرا آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA)، برای افراد مبتلا به عفونت ضروری است؟

آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی، در حقیقت نشان‌دهنده توانایی بدن برای مقابله با عفونت است. این آنتی ژن در حقیقت با ترشح خود سعی دارد در مراحل رشد سلول‌های عفونی بیماری‌زا اختلال ایجاد کند. به این ترتیب زمان کافی برای ترشح آنتی‌بادی و مبارزه علیه بیماری نیز فراهم خواهد شد.

از این رو انجام آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی، اطلاعاتی از نحوه مقابله بدن به عفونت ایجاد شده توسط ویروس را در اختیار پزشک معالج قرار دهد. به این ترتیب پزشک می‌تواند مرحله پیشروی این عفونت را از روی آنتی ژن‌های ترشح شده در بدن تشخیص داده و به این ترتیب از داروها و روش‌های درمانی متناسب استفاده کند.

از آنجاییکه علائم بیماری‌های عفونی در افراد مختلف متفاوت است، برای مدیریت بیماری و مقابله با ویروس نمی‌توان تنها به علائم و نشانه‌ها بسنده کرد. اما آنتی ژن کپسید ویروسی شرح حالی از اتفاقات درونی بدن، در اختیار فرد قرار می‌دهد و در نتیجه می‌تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.

آزمایش آنتی کپسید

نتیجه‌گیری

در این مطلب به ارائه اطلاعاتی در خصوص ویروس اپشتین بار (EBV) و بیماری مونونوکلئوز که در اثر این ویروس در بدن ایجاد می‌شود، پرداختیم. سپس به بررسی مفهومی آنتی ژن کپسید ویروسی پرداخته و اطلاعاتی را در خصوص آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) و انواع این آنتی ژن با شما عزیزان به اشتراک گذاشتیم.

اگر شما هم علائمی مشابه با علائمی که ویروس اپشتین بار (EBV) ایجاد می‌کند دارید، شاید بهتر باشد انجام آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA) را جدی بگیرید. زیرا در صورت عدم کنترل، ویروس می‌تواند عوارض غیر قابل جبرانی را سبب شود. در نتیجه آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی می‌تواند اطلاعاتی را در خصوص میزان پیش‌روی بیماری در اختیار شما قرار دهد.

برای انتخاب بهترین روش درمان و کنترل این ویروس و مشورت در خصوص نتیجه آزمایش آنتی ژن کپسید ویروسی (VCA)، بهتر است در اولین فرصت سری به پزشک متخصص عفونی بزنید. چرا که شاید لازم باشد در کنار این آزمایش تست‌های دیگری نیز انجام شود. امکان رزرو نوبت پزشک از طریق سایت درمانکده به سادگی میسر شده است.

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Leave a Reply

8 − 4 =