ویروس پاپیلوما کوچکترین DNA را در بین ویروس ها دارد که بعضی از انواع آن سرطان زا هستند.. تاکنون بیش از صد نوع در انسان شناخته شدهاند که حدو ۳۰ نوع آنها سلولهای پوششی تناسلی را آلوده میکنند و در دو گروه طبقه بندی میشوند. گروه اول انواع کم خطر (Low-risk) شامل انواع HPV-11 و HPV-6 که باعث ایجاد زگیل در ناحیه ژنیتال میشوند و گروه دوم پرخطر (High-risk) مانند انواع HPV-18 و HPV-16 , 58 که در افراد مستعد ممکن است باعث ایجاد سرطان در ناحیه دهانه رحم شوند.
پاپیلوما ویروسهای انسانی بافت پوششی پوست پاها یا دستها و مخاط ناحیه تناسلی را آلوده میکنند و باعث بروز عوارضی از قبیل زگیلهای ناحیه تناسلی، زگیلهای پوستی می شوند. تماس های پوستی می تواند باعث انتقال عفونت شوند ولی انتقال به دلایل ناشناخته نیز مثل همه عوامل عفونی دیگر وجود دارد.. بعضی ار این عوارض به سمت بدخیم شدن در پوشش های مخاطی پیش می روند. HPV-18 از سرطانهای دهانه رحم جدا شده است و در اغلب کشورهای جهان شناخته شد ه اند. . انواع HPV-16، HPV-18 وHPV58, HPV-31 با دیس پلازی های متوسط تا شدید دهانه رحم در ارتباط میباشند و به میزان کمتر با سرطان تهاجمی vulva ، penis و anus مرتبط هستند.
اما باید پزشکان نیز به این مسئله توجه نمایند که تحت تاثیر مسائل هوچیگری که از طرف شرکت های دارویی و ساخت واکسن دامن زده می شوند، جامعه را ملتهب نکنند. افزایش آگاهی رسانی عمومی و آموزش کارگزاران بهداشتی و حوزه های بهداشتی اهمیت بسیاری دارد و در کاهش مشکلات و جلوگیری از افزایش تعداد آلودگی بسیار موثر است.
آزمایش های لازم:
- تشخیص اولیه با پاپ اسمیر (آزمایش سیتولوژی)
- تشخیص تاییدی (PCR کیفی)
- تشخیص نوع سوش کم خطر یا پر خطر ( Inno Hybridization و با درجات کمتر Multiplex PCR.
- پیشگیری: الف- آموزش عمومی و رعایت اصول بهداشتی ب- واکسیناسیون در صورت صلاحدید متخصص آشنای به ویروس