Skip to main content

کلسترول ماده‌ ی شبیه به چربی است که به شکل لیپوپروتئن پرچگالی (HDL) و لیپوپروتئن کم‌ چگالی (LDL) در جریان خون جا به جا می شود:
HDL  به “کلسترول مفید” معروف است چون کلسترول را برای دفع به کبد می برد.
LDL  کلسترول را به قسمت هایی از بدن که به آن نیاز دارند می رساند. گاهی از آن تحت عنوان “کلسترول مضر” یاد می شود چون اگر میزان آن در خون بالا برود، به دیواره ی عروق می چسبد و و درنهایت راه رگ را مسدود می کند.

باریک یا مسدود شدن رگ مانع از رسیدن خون به قلب، مغز و دیگر اندام خواهد شد. درنتیجه سکته، حمله ی قلبی یا حتی نارسایی قلبی رخ می دهد.
کبد تمام کلسترول مورد نیاز را تولید می کند. اما می توان از مواد غذایی نیز کلسترول جذب کرد.
درمجموع، بالا بودن میزان HDL و پایین بودن LDL به کاهش خطر بیماری قلبی کمک می کند.

تحقیقات درباره ی کلسترول بالا حاکی از چیست؟

تا چند دهه، تحقیقات حاکی از این بود که رژیم غذایی و کلسترول نقش مهمی در سلامت قلب ایفا می کنند. تحقیقات جدید نشان می دهد ارتباط میان این دو پیچیده تر از چیزی است که فکر می کردیم.

ارتباط بین کلسترول و بیماری قلبی

طبق راهنمای رژیم غذایی برای آمریکاییان در سال ۲۰۱۰، مصرف روزانه ی کلسترول در رژیم غذایی نباید بیشتر از ۳۰۰ میلی گرم باشد. با این که راهنمای سال ۲۰۲۰-۲۰۱۵ به محدودیت خاصی اشاره نمی کند، باز هم تاکید دارد که تا جای ممکن مصرف کلسترول را کاهش دهید. در این راهنما به تحقیقات و آزمایشاتی اشاره شده که نشان می دهد داشتن الگوی غذایی سالم که کلسترول غذایی آن ها پایین است خطر بیماری قلبی را در بزرگسالان کاهش می دهد.

 

بیشتر بخوانید:آزمایش کرونا و تفسیر نتایج آن

براساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، افزایش میزان LDL یکی از عوامل پرخطر در بروز بیماری قلبی است و اسیدهای چرب غذایی نقش قابل توجهی در ابتلا به بیماری قلبی ایفا می کنند. محققان دریافتند ایجاد تغییرا غذایی جزیی (مثلا، جایگزین کردن چند ماده ی غذایی با موادی که کیفیت چربی بهتری دارند) میزان کلسترول را پایین می آورد و خطر ابتلا به بیماری قلبی در آینده را کاهش می دهد.

تردید محققان

تحقیقات جدیدتر نقش کلسترول در بروز بیماری قلبی را زیر سوال می برد.
براساس یک تحقیق سیستماتیک که در سال ۲۰۱۶ منتشر شد، افراد بالای ۶۰ سال که میزان LDL در بدنشان بالاست درست به اندازه ی کسانی که LDL پایین دارند یا بیشتر عمر می کنند. محققان پیشنهاد می کنند توصیه های پیشگیری از بیماری قلبی در افراد مسن را مجددا ارزیابی کنیم.
لازم به ذکر است که این تحقیق با نقاط ضعف و محدودیت هایی رو به روست. گروه محققان تحقیقات را فقط از یک پایگاه اطلاعاتی و آن هم تحقیقاتی که به انگلیسی منتشر شده بود انتخاب کردند. در این تحقیق به میزان HDL ، سایر عوامل سلامتی یا سبک زندگی یا مصرف داروهای کاهش کلسترول توجه نشد.

منابع کلسترول در رژیم غذایی

در زمینه ی کلسترول، مخصوصا کلسترول غذایی، به تحقیقات بیشتری نیاز داریم. با این وجود، رژیم غذایی مشخصا نقش مهمی در سلامت قلب و سلامت عمومی ایفا می کند.

چربی ترانس و چربی اشباع شده

چربی ترانس میزان LDL را افزایش و میزان HDL را کاهش می دهد که هردو تغییر به گفته ی انجمن قلب آمریکا خطر بیماری قلبی را بالا می برند.چربی ترانس هیچ ارزش غذایی هم ندارد.
روغن های نیمه هیدروژنه (PHO) اصلی ترین منبع چربی ترانس در رژیم غذایی هستند و در انواع مختلفی از غذاهای فراوری شده وجود دارند.
اداره ی غذا و دارو در سال ۲۰۱۸ اعلام داشت که PHO برای مصرف انسان سالم نیست. امروزه این روغن ها در حال حذف شدن از منابع غذایی است. تا زمانی که کاملا کنار گذاشته شود، از غذاهایی که روی برچسب آن ها PHO یا چربی ترانس نوشته شده بپرهیزید.

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Leave a Reply

یازده + بیست =