هورمون T3 توسط غده تیروئید که در گردن شما، درست زیر سیب قرار دارد تولید و با آزمایش T3 سنجیده میشود. تیروئید هورمونهایی تولید میکند که نحوه استفاده بدن از انرژی و حساسیت بدن به هورمونهای دیگر را کنترل میکند.
فهرست موضوعات
هورمون T3 و تست T3
تیروئید هورمونی به نام تری یدوتیرونین تولید میکند که به هورمون T3 معروف است. همچنین هورمونی به نام تیروکسین تولید میشود که به T4 معروف است. این هورمونها دمای بدن، سوخت و ساز بدن و ضربان قلب را تنظیم میکنند.
بخش عمدهای از هورمون T3 موجود در بدن شما به پروتئین متصل میشود. بخشی از هورمون T3 که به پروتئین متصل نمیشود T3 آزاد نامیده میشود و به طور غیرمتصل در خون گردش میکند. رایجترین نوع آزمایش T3، معروف به آزمایش T3 total است، و هر دو نوع T3 را در خون اندازه گیری میکند.
با اندازهگیری هورمون T3 در خون، پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا شما مشکل تیروئید دارید یا خیر.
چرا پزشکان تست T3 را انجام میدهند؟
اگر مشکوک به مشکلات عمکلرد تیروئید باشید، به طور معمول پزشک فوق تخصص غدد تست T3 را تجویز میکند.
اختلالات احتمالی غده تیروئید عبارتند از:
- پرکاری تیروئید (هایپرتیروئیدیسم): وقتی تیروئید بیش از حد هورمون تیروئید تولید میکند.
- کم کاری هیپوفیز: اگر غده هیپوفیز مقدار طبیعی هورمون تولید نکند.
- کم کاری تیروئید اولیه یا ثانویه: وقتی تیروئید مقدار طبیعی هورمون تولید نمیکند.
- فلج دوره ای تیروتوکسیک: وقتی تیروئید مقدار زیادی هورمون تیروئیدی تولید میکند و در نتیجه ضعف عضلانی ایجاد میشود.
اختلال غده تیروئید میتواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. به عنوان مثال، ممکن است باعث بروز مشکلات ذهنی مانند اضطراب، یا مشکلات جسمی مانند یبوست و بینظمی قاعدگی گردد.
سایر علائم احتمالی عبارتند از:
- ضعف و خستگی
- مشکلات خواب
- افزایش حساسیت به گرما یا سرما
- کاهش یا افزایش وزن
- پوست خشک یا پف کرده
- خشکی، تحریک، پف کردگی یا بیرون زدگی چشم
- ریزش مو
- لرزش دست
- افزایش ضربان قلب
اگر مشکل عملکرد تیروئید شما قبلاً مورد تأیید قرار گرفته است، پزشک ممکن است از تست T3 استفاده کند تا ببیند آیا در وضعیت شما تغییری ایجاد شده است یا خیر.
بعضی اوقات احتمال دارد پزشک آزمایش T4 یا آزمایش TSH را نیز تجویز کند. TSH یا هورمون محرک غده تیروئید، هورمونی است که تولید هورمون T3 و T4 را در غده تیروئید تحریک میکند. آزمایش سطح این هورمونها میتواند تصویر کاملی از آنچه اتفاق میافتد را به پزشک ارائه دهد.
آمادگی برای انجام تست T3
مهم است که تمام داروهایی که در حال حاضر مصرف میکنید را به پزشک خود اطلاع دهید، زیرا برخی از آنها ممکن است بر نتایج آزمایش T3 شما تأثیر بگذارند. اگر پزشک در مورد داروهای مصرفی تان اطلاع داشته باشد، میتواند شما را راهنمایی کند که استفاده از آنها را به طور موقت متوقف کنید، یا اینکه هنگام تفسیر نتایج اثر آنها را در نظر میگیرد.
برخی از داروهایی که میتوانند سطوح T3 را تحت تأثیر قرار دهند:
- داروهای مرتبط با غده تیروئید
- استروئیدها
- قرصهای جلوگیری از بارداری یا سایر داروهای حاوی هورمونها مانند آندروژنها و استروژنها
روش انجام آزمایش T3
آزمایش T3 از طریق خونگیری انجام میشود، سپس خون در آزمایشگاه آزمایش میشود.
به طور معمول، نتایج طبیعی در محدوده ۱۰۰ تا ۲۰۰ نانوگرم در دسی لیتر (ng / dL) است.
نتیجه آزمایش T3 طبیعی لزوماً به معنای عملکرد بینقص غده تیروئید نیست. اندازهگیری T4 و TSH میتواند به پزشک کمک کند تا متوجه شود که با وجود نتیجه T3 طبیعی، آیا دچار مشکل عملکرد تیروئید هستید یا خیر.
نتایج غیر طبیعی آزمایش T3 به چه معناست؟
از آنجا که عملکرد تیروئید پیچیده است، ممکن است این آزمایش یک پاسخ قطعی درمورد مشکل احتمالی به شما ارائه ندهد. با این حال، نتایج غیر عادی تست T3 میتواند سرنخی در مورد مسیر درست در اختیار قرار دهد. همچنین ممکن است پزشک شما آزمایش T4 یا TSH را تجویز کند تا تصویر واضحتری از عملکرد تیروئید بدست آورد.
سطوح بالای T3 در زنان باردار و کسانی که مبتلا به بیماریهای کبدی هستند بسیار شایع است. اگر در آزمایش T3 شما میزان T3 آزاد نیز اندازهگیری شد، پزشک میتواند این شرایط را رد کند.
سطح هورمون T3 بالا
اگر باردار نیستید یا از بیماری کبدی رنج نمیبرید، افزایش سطح هورمون T3 ممکن است نشان دهنده مشکلات در عملکرد تیروئید باشد، مانند:
- بیماری گریوز
- پرکاری تیروئید
- تیروئیدیت بدون درد (بیصدا)
- فلج دوره ای تیروتوکسیک
- گواتر گرهای سمی
سطح بالای T3 همچنین ممکن است نشاندهنده سطح بالای پروتئین در خون باشد. در موارد نادر، این سطوح بالا میتواند نشان دهنده سرطان غده تیروئید یا تیروتوکسیکوز باشد.
سطح هورمون T3 پایین
سطوح T3 پایین ممکن است نشاندهنده کم کاری تیروئید یا گرسنگی باشد. همچنین میتواند بیانگر این باشد که دچار یک بیماری طولانی مدت هستید زیرا سطح T3 هنگام بیماری کاهش مییابد. اگر به قدری بیمارید که در بیمارستان بستری هستید، احتمالا سطح T3 شما پایین است.
این یکی از دلایلی است که پزشکان معمولاً فقط از آزمایش T3 به عنوان آزمایش غده تیروئید استفاده نمیکنند. در عوض، آنها اغلب از آن به همراه تست T4 و TSH استفاده میکنند تا تصویر کاملی از عملکرد تیروئید شما بدست آورند.
خطرات احتمالی تست T3
ممکن است هنگام خونگیری کمی احساس ناراحتی کنید. پس از آن نیز احتمال دارد که خونریزی جزئی یا کبودی نیز را تجربه کنید. در برخی موارد، ممکن است احساس گیجی کنید.
بروز علائم جدی نادر است، اما میتواند شامل غش، عفونت، خونریزی بیش از حد و التهاب وریدی باشد.
سخن نهایی
اگر مشکوک به هر اختلالی در عملکرد تیروئید باشید، احتمالاً اولین قدم تست T3 برای سنحش میزان و سطح هورمون T3 در خون باشد. این تست صرفاً یک آزمایش خون ساده است و نگرانی خاصی نباید برای انجام آن داشته باشید.
آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ
- با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
- انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
- جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی
آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا
شماره تماس: 32290961-051