اسپایکوژن نام واکسن ایران- استرالیایی کرونا است، که در ماههای اخیر نظر افراد زیادی را به خود جلب کرده است. چرا که این واکسن به جای ویروس کشته شده یا ضعیف شده، از فناوری پروتئین نوترکیب استفاده میکند. بنابراین گفته میشود که احتمالاً عوارض واکسن اسپایکوژن کمتر از واکسنهای موجود در کشور باشد.
فهرست موضوعات
مراحل بررسی عوارض واکسن اسپایکوژن
این واکسن از طریق همکاری شرکت استرالیایی وکسین و شرکت ایرانی سیناژن، در حال ساخت است. جهت بررسی عملکرد و میزان عوارض واکسن اسپایکوژن، ابتدا مطالعات حیوانی در استرالیا صورت گرفت و بعد از آن وارد فاز انسانی شدند. نتایج آزمایشهای حیوانی به شرح زیر هستند:
- میمونها:
در میمونهایی که فقط یک بار واکسن را دریافت کرده بودند، سطح ایمنی خوبی دیده شد. همچنین عوارضی مثل تغییر در تغذیه حیوان و تغییر در وزن هم ایجاد نشد. در مقابل، میمونهایی که واکسن دریافت نکردند، به سرعت بیمار شدند و ویروس کرونا داخل ریههای آنها نیز دیده شد. در نهایت ویروس باعث مرگ گروهی شد که واکسن دریافت نکرده بودند.
- موشها:
در موشهایی که دو بار تزریق صورت گرفت، هیچ ردی از عوارض واکسن اسپایکوژن مشاهده نشد، و بدن آنها ایمنی خوبی را در مقابل ویروس به نمایش گذاشت.
- راسوها:
ویژگیهای تنفسی این حیوانات شبیه به انسان است و از این رو مطالعات انجام شده بر روی آنها میتواند به دانشمندان کمک زیادی بکند. پس از تزریق واکسن، هیچ مرگی رخ نداد و ویروس زیادی به داخل ریههای آنها نفوذ پیدا نکرده بود. بنابراین هیچ گونه عوارضی هم گزارش نشد.
بررسی عوارض واکسن اسپایکوژن در بزرگسالان
سپس بعد از مطالعات حیوانی نوبت به بررسی تحملپذیری در انسانها میرسد. جهت ارزیابی عوارض واکسن اسپایکوژن در بزرگسالان، مطالعات بالینی ابتدا در کشور استرالیا صورت گرفتند. در مرحله اول ۴۰ نفر بزرگسال سالم، با محدوده سنی بین ۱۸ تا سن ۶۵ سال، داوطلب شدند. در بین این افراد ۱۰ نفر واکسن نما و ۳۰ نفر واکسن دریافت کردند.
بعد از تزریق، محققان به طور دائم شرایط این افراد را تا ۵ ماه مورد بررسی قرار دادند. در فاز اول هیچ گونه عارضه قابل توجهی دیده نشد و شواهد بر اساس انتظار بودند. بیشتر این نشانهها علائمی مثل احساس خستگی و سردرد را شامل شدند. در نتیجه بنابر این گزارشها، واکسن بدون عارضه بوده و ایمنی خوبی را به وجود میآورد.
در فاز ۲، دو دوز ۲۵ میکروگرمی واکسن را بر روی ۴۰۰ نفر آزمایش کردند. این تستها همگی امیدوارکننده بودند و هیچ عارضه و اتفاق ناخوشایندی پیش نیامد. سپس فاز سوم را آغاز کردند و تاکنون حدود ۶۳۰۰ نفر واکسن دریافت کردهاند. طبق گفتههای مسئول شرکت سیناژن، قرار بر این است که حدود ۱۷ هزار نفر در فاز ۳ شرکت کنند تا نتایج نهایی منتشر شوند.
عوارض اصلی واکسن اسپایکوژن
همانطور که اشاره کردیم، در حال حاضر همچنان تحقیقات بر روی این واکسن ادامه دارد و نمیتوان بطور قطع دربارهی عوارض اسپایکوژن صحبت کرد. اما با توجه به مطالعاتی که تا به امروز صورت گرفتهاند، به نظر عارضه خاصی وجود نخواهد داشت. انتظار میرود که پس از فاز سوم و در صورت گرفتن تایید برای تزریق این واکسن، فقط عوارضی عمومی مثل احساس خستگی، درد و تب مشاهده شود.
نتیجهگیری
با توجه به در دست تحقیق بودن این واکسن، احتمالا باید چندین ماه منتظر بمانیم تا نتایج عوارض اسپایکوژن کاملا مشخص شود. بنابراین توصیه میشود در صورت دسترسی به واکسنهای دیگر، هم اکنون خود را واکسینه کنید تا از انتشار بیشتر ویروس جلوگیری شود،
آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ
- با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
- انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
- جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی
آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا
شماره تماس: 32290961-051