Skip to main content

آزمایش فشار خون، فشار شریان ها را  به هنگام پمپاژ قلب اندازه می گیرد. شما ممکن است آزمایش فشار خون را به عنوان بخش عادی از یک ملاقات پزشکی یا بررسی پرفشاری خون انجام دهید. بیشتر افراد همچون آنهایی که مبتلا به پرفشاری خون هستند، آزمایش فشار خون را در منزل انجام می دهند و همین امر موجب می شود بررسی و پیگیری سلامت بهتر باشد. اگر به پرفشاری خون مبتلا باشید یا اینکه فشار بالایی داشته باشید ممکن است اغلب آزمایش فشار خون را انجام دهید.

چرا آزمایش فشار خون باید انجام شود؟

اندازه گیری فشار خون معمولا بخش عادی  بیشتر ملاقات ها و مراجعات پزشکی است. پزشک شما ممکن است مراجعات جداگانه ای را برای آزمایش و بررسی فشار خون  تعیین کند در اینصورت شرایط کلی سلامت بدن شما همچون پیش- پرفشاری ،فشار خون بالا، فشار خون پایین، بیماری قلبی یا سایر شرایط به خوبی تعیین می گردد.

شما بعد از ۱۸ سالگی، باید آزمایش فشار خون را حداقل هر دوسال یکبار برای تعیین پرفشاری خون به عنوان یک فاکتور خطر برای بیماری های قلبی و سکته انجام دهید.

اگر ۴۰ سال یا بیشتر دارید یا اینکه سن شما بین ۱۸ تا ۳۹ سالگی با خطر بالای ابتلا به پرفشاری است، از پزشکتان بخواهید هر سال آزمایش فشار خون را برای شما انجام دهد.

اگر فاکتورهای خطر دیگری همچون اضافه وزن یا سابقه فامیلی پرفشاری  برای بیماری های قلبی وجود داشته باشد، پزشک ممکن است بررسی فشار خون را در سنین پایین‌تر  توصیه کند.

اگر فشار خون بالا یا پایین دارید، باید آزمایش فشار خون را به صورت مکرر انجام دهید. حتی اگر پزشک پرفشاری و کم فشاری خون را به عنوان یک بیماری پیش رونده در شما تشخیص ندهد، باز هم فشار خون یکی از اطلاعات مهم برای پزشک خواهد بود. این موضوع می تواند اطلاعات خوبی در مورد سلامت کلی بدن شما فراهم کند.

پزشک ممکن است علاوه بر آزمایش مکرر و منظم فشار خون در مطبش، آزمایش فشار خون در منزل را نیز پیشنهاد کند. همانطور که می‌دانید فشارسنج‌های دیجیتال زیادی در بازار وجود دارد که می‌تواند در این امر به شما کمک کند.

خطرات احتمالی اندازه گیری فشار خون

معمولا آزمایش و اندازه گیری فشار خون هیچ خطری برای سلامتی شما نخواهد داشت. تنها فشاری که از طریق فشار سنج بر روی بازوی شما وارد می شود می تواند کمی اذیت کننده باشد اما این مورد نیز تنها چند دقیقه طول می کشد. پس می‌توانید کمی آن را تحمل کنید.
گاهی اوقات (به خصوص اگر در حال مصرف داروهای ضد پلاکت هستید)، چند لکه ریز و قرمز بدون درد بعد از انجام آزمایش، ممکن است ظاهر شود.

آمادگی برای اندازه گیری فشار خون

معمولا آماده‌سازی خاصی برای انجام آزمایش فشار خون نیاز نیست. شما ممکن است بخواهید یک پیراهن با آستین های کوتاه بپوشید تا انجام این آزمایش برایتان آسانتر باشد.

با این‌حال، اگر اصلی‌ترین دلیل ملاقات شما با پزشک بررسی یا نظارت بر روی فشار خونتان باشد، باید  قبل از انجام تست، روده و معده خود را خالی کرده باشید و از خوردن و نوشیدن مواد کافئین دار و کشیدن سیگار یک ساعت قبل از آزمایش خودداری نمایید.

از آنجایی که برخی از داروها همچون داروهای سرماخوردگی، داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد بارداری و ضد التهاب های غیر استروئیدی(NSAIDs)  ممکن است بر روی فشار خون تاثیر داشته باشد، بهتر است لیستی از داروها و مکمل‌هایی را که مصرف می‌کنید به پزشک بدهید تا اطلاع کافی داشته باشد.
بدون توصیه پزشک هیچ‌گونه دارویی را مصرف نکنید.

در طول فرآیند آزمایش فشار خون

اندازه گیری فشار خون معمولا بخش عادی از یک ملاقات پزشکی است. این اندازه گیری ممکن است توسط پرستار یا تکنسین انجام شود. بهتر است اندازه گیری  در اتاق مخصوص و در حالتی که شما بر روی یک صندلی دسته دار نشسته اید انجام شود.

باید بازوی شما بر روی میزی قرار گرفته باشد که سطح آن با قلب شما هماهنگ باشد. پای شما بر روی زمین قرار گیرد و پشتتان نیز با صندلی پشتیبانی شود. پرستار یا تکنسین یک کاف یا بازوبند را دور بازوی شما می‌بندد.

کاف به یک صفحه نمایش یا دستگاهی همچون دماسنج متصل می‌شود. این وسلیه فشارسنج نام دارد. اگر تفاوتی بین فشار دو بازو وجود داشته باشد، معمولا اندازه گیری در هر دو بازو باید انجام شود. البته به این نکته نیز توجه داشته باشید که کاف یا بازوبند باید با بازوی فرد متناسب باشد.

در طول انجام آزمایش فشار خون، نباید صحبت کنید یا بازوی خود را حرکت دهید. پرستار یا پزشک می‌تواند ضربان و پالس را به خوبی احساس کند و می‌تواند  از طریق فشار سنج مقدار مورد نظر را بخواند.

برای اینکه فشار خون به درستی اندازه گیری شود باید مقدار هوای مناسبی به کاف یا بازوبند پمپ شود. هنگامی که پالس شریان پیدا شد و گوشی پزشکی در محل مناسب قرار گرفت، پرستار یا تکنسین مربوطه می‌تواند به آرامی هوا را از بازوبند خارج کند. او سعی می کند به آرامی به ضربان و پالس شما گوش کند و هر جایی که صدای مورد نظر را شنید، فشار خون را اندازه بگیرد.

معمولا فشار خون سیستولیک و دیاستولیک ثبت می شود.

فشار سیستولیک ( عدد بالایی که در اندازه گیری فشار خون خوانده می شود)  فشار  جریان خون در زمانی است که ماهیچه های قلب شما منقبض شده و پمپاژ خون را انجام می‌دهد.

فشار دیاستولیک ( فشار خون پایینی که در اندازه گیری فشار خون خوانده میشود) فشاری است که بین ضربانهای قلب اندازه گیری می شود.

فشار خون  به صورت میلی‌متر جیوه اندازه‌گیری می شود که به صورت اختصار میلی‌متر جیوه (mmHg) گفته می‌شود.
این امکان وجود دارد که فشار خون شما با استفاده از یک دستگاه دیجیتال اتوماتیک اندازه گیری شود.
اگر از این دستگاه ها استفاده می‌کنید نیازی به وجود پرستار یا تکنسین برای اندازه گیری فشار خون ندارید.

اینگونه دستگاه ها یک صفحه نمایش دیجیتال دارند که فشار خون را به صورت اتوماتیک نشان می دهد.
چه فشار خون شما به صورت دستی  انجام شود یا اینکه از دستگاه های اتوماتیک استفاده شود، تقریبا یک دقیقه زمان برای تکمیل فرآیند نیاز هست.

بعد از اندازه گیری فشار خون

زمانی که اندازه گیری تمام شد، پرستار یا تکنسین مربوطه می‌تواند فشار دقیق  شما را بیان کند. اگر نتایج نشان دهد که فشار خون بالا یا پایینی دارید، پزشک در مورد  آن صبحت خواهد کرد.

اگر پزشک فکر کند که شما فشار خون بالا یا پایینی دارید و به دنبال درمان مناسب برای آن باشد، ممکن است دو الی سه بار ملاقات پزشکی نیاز داشته باشید تا فشار خون شما بررسی شود. این موضوع به این خاطر است که فشار خون لحظه به لحظه و روز به روز تغییر می کند. به همین خاطر  ممکن است به  اندازه گیری فشار خون متعددی در یک جلسه نیاز داشته باشید.

پزشک نتایج حاصل از این اندازه گیری ها را بررسی می کند و بر اساس همین نتایج می تواند درمان مورد نیاز را تجویز کند. همچنین ممکن است پزشک از شما بخواهد فشار خود را در منزل نیز بررسی کنید.

اگر بتوانید نتایج حاصل از آزمایش فشار خون را  به صورت کاغذی یا الکترونیکی  به همراه داشته باشید، می توانید در تشخیص و بررسی شرایط از آن استفاده کنید. این امر به شما کمک می کند داده های خود را با پزشک یا اعضای خانواده به اشتراک بگذارید.

برخی از مانیتورهای اندازه گیری فشار خون این قابلیت را دارند که به طور مستقیم به رایانه شخصی شما متصل گردند.
بعد از اتصال به رایانه، انتقال اطلاعات به یک  مرکز ثبت آنلاین بسیار راحت خواهد بود.

تفسیر نتیجه اندازه گیری فشار خون

بعد از اینکه آزمایش فشار خون تمام شد می توانید از نتایج آن باخبر شوید. اندازه های فشار خون که به صورت میلی متر جیوه بیان می شود، دارای دو عدد است.
عدد اول یا عدد بالایی، عددی است که فشار شریان ها را زمانی که قلب می تپد اندازه می گیرد.
دومین عدد یا همان عدد پایینی، عددی است که فشار شریان ها را بین ضربان های قلبی اندازه گیری می کند.

در اینجا می توانید نگاهی به چهار دسته فشار خون و معنای هر کدام بیندازید. اگر نتایج حاصل از اندازه گیری فشار شما بین دو دسته مختلف قرار داشته باشد، دسته بندی صحیح شما همان بالاترین مقدار است.

عدد بالایی (سیستولیک) mm Hg عدد پایینی  (دیاستولیک) mm Hg دسته بندی شما*
زیر ۹۰ یا زیر ۶۰ کم فشار خون
زیر ۱۲۰ و زیر فشار خون نرمال و طبیعی
۱۲۰-۱۳۹ یا ۸۰-۸۹ پیش-پرفشاری
۱۴۰-۱۵۹ یا ۹۰-۹۹ مرحله اول 

پرفشاری خون

۱۶۰ یا بیشتر یا ۱۰۰ یا بیشتر مرحله دوم 

پرفشاری خون

* این محدوده ها ممکن است برای کودکان و نوجوانان پایین تر باشد. اگر فکر می کنید کودکتان به پرفشاری خون مبتلاست با یک پزشک اطفال مشورت نمایید.

*باید در نظر داشته باشید که کم فشاری خون می تواند از فردی به فرد دیگر تغییر کند. اعداد داده شده تنها برای راهنمای کلی و عمومی است .

پرفشاری و پرفشاری مرحله اول و دوم:

اگر آزمایش فشار خون شما نشان دهد که فشار شما بالاتر از حد نرمال و طبیعی است، پزشک ممکن است به شما توصیه کند سبک زندگیتان را تغییر دهید . این تغییرات شامل موارد زیر است:

  • مقدار نمک مصرفی خود را در رژیم غذایی کاهش دهید
    مقدار سدیم کمتر ( ۱۵۰۰ میلی گرم در روز) مقدار مناسبی برای افراد ۵۱ ساله یا بالاتر یا افرادی که دچار پرفشاری، دیابت یا بیماری های مزمن کلیوی هستند می باشد. در غیر اینصورت افراد سالم می توانند روزانه ۲۳۰۰ میلی گرم سدیم یا کمتر  مصرف کنند.اگر می خواهید مقدار مصرفی نمک را کاهش دهید، بهتر است نمکدان را از سر سفره های خود حذف کنید. به هنگام مصرف غذاهای فرآوری شده حتما به مقدار نمک استفاده  شده در آنها دقت کنید.
  • غذاهای سالم مصرف کنید
    از میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار و لبنیات کم چرب استفاده کنید. سعی کنید تا جایی که می توانید چربی اشباع و چربی کل کمتری مصرف نمایید.
  • اگر سیگاری هستید، ترک کنید
  • وزن کم کنید
    اگر اضافه وزن دارید سعی کنید حداقل۲ کیلو وزن کم کنید. همین مقدار نیز می تواند تاثیر بسیار خوبی بر روی فشار خون شما داشته باشد.
  • به طور مرتب ورزش کنید
    فعالیت های فیزیکی مرتب می تواند فشار خون شما را پایین بیاورد و وزن شما هم تحت کنترل نگه دارد. سعی کنید حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت فیزیکی داشته باشید.
  • مصرف الکل را محدود کنید
    حتی اگر سالم هستید باید مصرف الکل را تا جایی که می توانید محدود نمایید. الکل می تواند باعث افزایش فشار خون شما شود.

اگر تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نبود یا پرفشاری مرحله دوم را نیز داشتید، پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل فشار خون تجویز نماید.

کم فشاری خون:

کم فشاری خونی معمولا نشانه یا علامتی ندارد یا اینکه  نشانه های آن بسیار ملایم است (مثلا ممکن است  به هنگام بلند شدن، سرگیجه داشته باشید)، ممکن است نیاز به درمان نداشته باشد.  اگر نشانه هایی وجود داشته باشد، بهترین درمان به عوامل ایجاد کننده بستگی دارد

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Leave a Reply

10 + هجده =