Skip to main content

از زمان ظهورSARS-CoV-2 در اواخر سال گذشته، که باعث بیماری COVID-19 می شود، ویروس با سرعت نگران کننده ای گسترش یافته است، سازمان بهداشت جهانی یک پاندمی را گزارش کرده و در کشورهای زیادی وضعیت فوق العاده اعلام شده است. به طور کلی برای تشخیص بیماری کووید 19 دو نوع تست آزمایشگاهی وجود دارد:

  • آزمایشات تشخیصی
  • آزمایش های آنتی بادی

آزمایش تشخیصی کرونا می تواند نشان دهد که آیا فرد ویروس کرونای فعال دارد و باید مراحل قرنطینه یا جدا شدن از دیگران را انجام دهد یا خیر. در حال حاضر دو نوع آزمایش تشخیصی وجود دارد که ویروس را تشخیص می دهد – آزمایشات مولکولی، مانند آزمایش RT-PCR، که مواد ژنتیکی ویروس را تشخیص می دهد و آزمایشات آنتی ژن که پروتئین های خاص را در سطح ویروس تشخیص می دهد.

آزمایش آنتی بادی بدنبال آنتی بادی هایی است که توسط سیستم ایمنی بدن شما در پاسخ به ویروس خاص ساخته می شوند. آنتی بادی ها می توانند به مبارزه با عفونت کمک کنند. تولید آنتی بادی ها ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد و بعد از بهبودی ممکن است چندین هفته یا بیشتر در خون باقی بماند. به همین دلیل، نباید از آزمایش های آنتی بادی برای تشخیص عفونت فعال ویروس کرونا استفاده شود. در حال حاضر محققان نمی دانند که آیا وجود آنتی بادی به معنای ایمن بودن در برابر ویروس کرونا در آینده است یا خیر.

آزمایشهای زیر نیز میتوانند در تشخیص کرونا موثر باشند:

آزمایش CBC

در بیماری کووید-19 تعداد گلبول های سفید خونی تا حدی کاهش نشان می دهد. البته همیشه این کاهش به صورت محسوس اتفاق نمی افتد و ممکن است حتی در محدوده نرمال نیز اتفاق بیافتد. همچنین گلبول های سفید، خود به انواع بسیار متفاوتی تقسیم می شوند که یکی از این انواع لنفوسیت (Lymphocyte) نام دارد و در بیماری کووید-19 ممکن است مقدار این سلولها تا 20% و یا کمتر کاهش پیدا کند.

آزمایش ESR

معمولا به دلیل وقوع واکنش های حاد التهابی در بدن افراد مبتلا به ویروس، مقدار ESR افزایش پیدا میکند. حتما توجه نمایید که افزایش مقدار ESR لزوما به معنای ابتلا به کووید نیست!

آزمایش CRP

پروتئین واکنش دهنده C یکی از اجزای بسیار مهم سیستم بروز التهاب در بدن می باشد و بسیار به عوامل التهابی حساس می باشد به نحوی که حتی وجود یک جراحت بسیار ساده، خونریزی لثه، جراحی و یا حتی یک آسیب و ترومای عضلانی هم می تواند مقدار آن را در بدن افزایش دهد. بنابراین منفی بودن مقدار CRP می تواند به عنوان یک فاکتور قابل اعتماد مبنی بر عدم ابتلای افراد در نظر گرفته شود، ولی مثبت بودن این آزمایش به هیچ عنوان قطعا مساوی با ابتلا به کووید-19 نمی باشد.

آزمایش CPK

کراتین فسفوکیناز یکی از آنزیم های بسیار مهم در بدن می باشد و در مواری که آسیب های عضلانی و یا التهاب در بدن وجود داشته باشد مقدار آن در خون افزایش می یابد. محققین یافته اند که در بیماری کووید-19 مقدار CPK افزایش مختصری نشان می دهد و این افزایش در کنار سایر علائم و نتایج سایر آزمایش ها می تواند به پزشک در شناسایی افراد بیمار کمک کند.

آزمایش LDH

لاکتات دهیدروژناز نیز یکی از آنزیم های بسیار مهم دیگر در بدن می باشد که در برخی حالات از جمله بیماری کرونا افزایش مختصری نشان می دهد.

تشخیص RNA ویروسی از طریق RT-PCR

تاکنون رایج ترین و قابل اطمینان ترین آزمایش برای تشخیص کرونا (کووید 19) آزمایش RT-PCR بوده است که با استفاده از سواب های بینی-حلق و سایر نمونه های دستگاه تنفسی فوقانی از جمله سواب گلو یا اخیراً بزاق انجام می شود. در بیشتر افراد مبتلا به عفونت ویروس کرونا که دارای علائم می باشند، RNA ویروسی در سواب نازوفارنکس یا بینی-حلق از روز اول شروع، علائم قابل تشخیص است و در هفته اول شروع، علائم اوج می گیرد. این نتیجه مثبت تا هفته سوم شروع به کاهش می کند و متعاقباً غیر قابل تشخیص می شود.

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Join the discussion 2 Comments

Leave a Reply

15 − 4 =