Skip to main content

بیرون آمدن خون رحم از واژن در بانوان، عادت ماهانه نامیده می شود. چرخه قاعدگی زنان نشان دهنده وضعیت سلامتی آن ها است. بانوان باید نظم چرخه قاعدگی خود را تحت نظر بگیرند؛ چرا که این کار، به شناخت شرایط طبیعی بدن، زمان تخمک گذاری، قطع یا نامنظم شدن پریود یا خونریزی های پیش بینی نشده ماهیانه کمک می کند. در صورتی که نامنظم شدن چرخه قاعدگی تکرار شود، ممکن است سلامت فرد در معرض خطر قرار گیرد.

چرخه قاعدگی چیست؟

مجموعه اتفاقاتی که به صورت ماهیانه در بدن زنان اتفاق می افتد و بدن را آماده برای بارداری می کند، عادت ماهانه یا چرخه قاعدگی نامیده می شود. هر ماه در جریان تخمک گذاری یکی از تخمک ها آزاد می شود و تغییرات هورمونی، رحم را برای بارداری آماده می کند. اگر تخمک آزاد شده بارور نشود، دیواره رحم ضخیم شده و از بین رفته و توسط واژن از بدن خارج می شود. به این فرآیند پریود یا عادت ماهانه گفته می شود.

مدت زمان طبیعی چرخه قاعدگی ۲۸ روز است؛ اما این زمان در میان افراد مختلف متفاوت است. برخی از بانوان چرخه ۲۴ روزه و برخی دیگر ۳۵ روزه دارند و ۴ تا ۷ روز طول می کشد. چرخه قاعدگی می تواند منظم یا نامنظم باشد و خونریزی ماهیانه می تواند سبک، سنگین، کوتاه، طولانی، دردناک و یا بدون درد باشد.

اختلالات قاعدگی چیست؟

در صورتی که تغییرات زمان بین پریودها، میزان خونی که هر بار از بدن بانوان خارج می شود، طول مدت هر پریود زیاد باشد یا لخته های خونی با قطر بزرگ تر از ۲.۵ سانتی متر مشاهده شود، قاعدگی نامنظم نامیده می شود.

دلایل پریود نامنظم چیست؟

علت پریود نامنظم دخترها و یا به طور کل زنان، به واسطه عدم تخمک گذاری در طول قاعدگی است که به دلیل اختلالات هورمونی شدید اتفاق می افتد. در واقع چرخه زندگی و شرایط پزشکی و جسمی هر فرد بر چرخه قاعدگی وی تاثیرگذار است. در ادامه تک تک علل ایجاد عفونت و پریود نامنظم بررسی خواهد شد.

عدم توازن هورمون ها

در دوران بلوغ، تغییرات زیادی در بدن اتفاق می افتد که توازن هورمون ها را بر هم می زند و چند سال طول می کشد تا استروژن و پروژسترون به تعادل برسند. این موضوع باعث پریودهای نامنظم می شود.

پیش از یائسگی، اغلب بانوان پریودهای نامنظم را تجربه می کنند و پس از یائسگی دیگر پریود نمی شوند.

 

در دوران بارداری، عادت ماهانه متوقف می شود و پریود اغلب بانوان در دوران شیردهی نیز شروع نمی شود.

استفاده از روش های ضدبارداری سبب قاعدگی نامنظم می شود. برای مثال قرص های ضدبارداری موجب لکه بینی در زمان بین دو پریود می شوند و دستگاه IUD باعث افزایش خونریزی می شود.

برخی داروهای ضد انعقاد خون، داروهای هورمونی و داروهای ضدالتهاب بر میزان خونریزی قاعدگی تاثیر می گذارند.

تنبلی تخمدان

سندروم تخمدان پلی کیستیک یک مشکل در سیستم غدد درون ریز است و در این حالت تخمدان ها بزرگتر از حالت عادی بوده و تعدادی کیست کوچک در آن ها دیده می شود. این بیماری تخمک گذاری ندارد و مقدار زیادی هورمون مردانه یعنی آندروژن یا تستوسترون دارند. نشانه های تنبلی تخمدان شامل پریودهای نامنظم، قطع پریود، چاقی، جوش و رشد موهای زائد می شود.

اختلال تیروئید

غده تیروئید هورمونی تولید می کند که بر متابولیسم بدن اثر می گذراد و باعث پریودهای نامنظم می شود.

آندومتر

سرطان رحم یا سرطان دهانه رحم ممکن است منجر به خونریزی بین دو پریود یا لکه بینی و خونریزی در حین یا پس از رابطه جنسی می شوند.

آندومتریوز

بیماری که در آن سلول هایی که به صورت طبیعی باید در رحم باشند، بیرون از رحم رشد می کنند. زمانی که خونریزی اندومتریوز در بافتی که آن را احاطه کرده است جمع شود، سبب تخریب بافت، درد شدید، قاعدگی نامنظم و ناباروری می شود.

التهاب لگن

گونه ای عفونت دستگاه تناسلی زنان است که نشانه هایی مانند خونریزی شدی، لکه بینی بین دو پریود و خونریزی و لکه بینی بعد از رابطه جنسی دارد

پولیپ و فیبروم

توده های خوش خیم ناشی از بافت اندومتر، پولیپ رحم و توده های ناشی از بافت عضله، فیبروم نامیده می شوند. این توده ها خونریزی شدید و طولانی مدت پریود را به وجود می آوردند.

استرس و پریود نامنظم 

اضطراب مزمن و حتی استرس های کوتاه مدت باعث اختلالات هورمونی، تاخیر پریود و چرخه نامنظم می شود.

درمان قاعدگی نامنظم

درمان قاعدگی نامنظم در دوران بلوغ و یائسگی خیلی ضروری نیست و در کل تا زمانی که ناراحتی و اختلالی در بدن بیمار ایجاد نکند، نیاز به درمان ندارد. درمان قاعدگی نامنظم به منظور بازگرداندن تعادل هورمونی بدن انجام می شود و قرص های ضد بارداری و یا هورمون های دیگر برای درمان سندروم تنبلی تخمدان تجویز می شود.

 

آزمایشگاه تخصصی پانیذ تحت نظارت متخصصین انجمن های چهارگانه آزمایشگاهی و با مشارکت بیش از پنجاه تن از متخصصین علوم آزمایشگاهی استان خراسان بزرگ

  • با مجهزترین دستگاههای آزمایشگاهی مرکز تخصصی انجام آزمایشات مولکولی و PCR کویید 19(مورد تایید وزارت بهداشت و شرکت های هواپیمایی)
  • انجام آزمایشات عمومی و تخصصی به صورت روزانه
  • جوابدهی آنلاین از طریق وبسایت اختصاصی و ارسال اتوماتیک فایل پی دی اف آزمایشات به صورت پیامکی

آدرس:مشهد، خیابان شهید چمران، شهید چمران6/2 (گلستان شرقی)روبروی پارکینگ بیمارستان آریا، ساختمان پورسینا

شماره تماس: 32290961-051

دکتر سزاوار

Author دکتر سزاوار

More posts by دکتر سزاوار

Leave a Reply

12 − دو =